Program Pendidikan Kebersihan & Kesihatan untuk Golongan Asnaf (EN)

Pengenalan

Pada 18hb Mac 2020, pihak Yayasan Budi Ihsan Malaysia telah melancarkan sebuah program pendidikan kebersihan dan kesihatan.

Program tersebut bertujuan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat terutamanya golongan fakir miskin, asnaf dan orang2 tua kurang upaya tentang pentingnya menjaga kebersihan dan juga kesihatan dalam menjalani aktiviti kehidupan seharian.

Dalam program tersebut, pihak YBIM telah melakukan satu sesi penerangan mengenai cara menjaga kebersihan dan mengamalkan gaya hidup sihat termasuk cara membersihkan makanan, cara mendisinfektasikan anggota badan serta tempat yang didiami, cara pengamalan minuman yang berkualiti dan juga senaman ringan harian.

Menghadiahkan Ionizer

Pihak Yayasan juga turut menghadiahkan sebuah mesin air ionizer yang berkualiti tinggi bagi kegunaan asnaf-asnaf yang terlibat. Mesin tersebut boleh membantu mereka dalam mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dengan membantu menghasilkan air berkualiti dalam pelbagai nilai PH. Air yang dihasilkan boleh dijadikan air minuman, air pencuci anggota badan, air pencuci makanan, buah-buahan dan juga sayuran serta air pencuci disinfektasi kuman dan juga virus. Sumbangan tersebut disampaikan sendiri oleh Pengerusi dan juga Pengasas YBIM, Dato Sr Hj Rosli Bin Atan.

Pusat Penjagaan Warga Emas


Sehubungan dengan itu pihak YBIM telah melancarkan program tersebut di sebuah Pusat Penjagaan Warga Emas Al-fitrah, Kajang. Pusat tersebut menempatkan seramai 70 orang di bawah jagaannya yang terdiri daripada warga emas yang tidak mempunyai waris, orang kurang upaya (OKU) dan juga mualaf, yakni orang yang baru memeluk agama Islam.

Pihak YBIM turut berbesar hati menyampaikan cenderamata kepada semua warga Pusat Penjagaan tersebut dan mereka sangat berbesar hati menerima sumbangan yang agak berbeza dari sumbangan-sumbangan yang biasa mereka terima.

Oleh yang demikian, pihak YBIM akan terus mengharapkan sumbangan dari pihak luar bagi menjayakan Program Pendidikan Kebersihan & Kesihatan ini kerana pada pendapat kami, sumbangan seperti inilah yang lebih diperlukan oleh mereka berbanding wang ringgit.