Yayasan Budi Ihsan Malaysia agih 65,000 kg daging korban

CYBERJAYA – Sebanyak 65,000 kilogram (kg) daging korban diagihkan oleh Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM) melalui Program Kembara Korban pada tahun ini.

Ahli Lembaga Pemegang Amanah YBIM, Zulkifli Abdullah berkata, proses agihan akan berlangsung sehingga 4 Ogos ini dengan Malakat Mall menjadi lokasi utama agihan.

Beliau berkata, daging korban sejuk beku itu diserahkan kepada kira-kira  110 wakil atau pertubuhan untuk diagihkan kepada penerima di kawasan masing-masing.

“Kita buat agihan secara pukal sehingga 4 Ogos ini. Semua daging telah disejuk bekukan dan telah melalui segala proses yang telah ditetapkan sebelum diagihkan.

Wakil penerima semasa majlis pengagihan daging korban YBIM hari ini.

“Mungkin ada yang bertanya kenapa sejuk beku? Sebab utama ialah kita mahu pastikan daging masih segar. Kita tidak mahu daging korban tidak sempat dihantar, kalau lebih 12 jam sudah busuk.

“Jadi kita buat sejuk beku, cara ini lebih selamat dan terjamin,” katanya ketika ditemui  Malakat Tribune di lokasi pengagihan daging korban di Malakat Mall hari ini.

Program Kembara Korban anjuran YBIM dengan kerjasama Kumpulan Malakat Eco dan Kelab Generasi Transformasi Ruminan Malaysia (KGTR)itu menawarkan harga penyertaan dalam negara berharga RM850 untuk satu bahagian lembu manakala Di luar negara serendah RM390 atau RM2,730 untuk seekor lembu.

Penganjuran ibadah korban secara berkumpulan itu bertujuan memudahkan umat Islam melaksanakan ibadah berkenaan dalam ketidaktentuan pandemik sekarang ini.

Menurut Zulkifli, Program Kembara Korban pada tahun ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan dengan 630 lembu dikorbankan dalam negara hasil penyertaan pelbagai lapisan masyarakat.

“Pada mulanya kita sasarkan 50 ekor lembu, tetapi kita dapat penyertaan sehingga 630 ekor. Alhamdulillah sambutan amat baik…mungkin faktor keadaan semasa juga,” katanya.

Mengulas lanjut, Zulkifli berkata, pihaknya ketika ini telah dihubungi oleh pihak  Malaysia Book of Records untuk pengiktirafan sebagai pusat agihan terbesar yang pernah dicatatkan.