Sedekah Daging

1001 Asnaf

Kepada peserta yang tidak mampu untuk melakukan ibadah korban pada tahun ini, masih ada peluang untuk anda membuat amal jariah dengan mengambil bahagian dalam Program Sedekah Daging 1001 Asnaf anjuran YBIM. Semoga beroleh pahala sedekah jariah

Apa itu Sedekah Daging 1001 Asnaf?

Program Sedekah Daging 1001 Asnaf adalah manifestasi daripada peristiwa banjir besar yang melanda negara baru-baru ini dan kesan dari wabak penyakit serta situasi ekonomi masyarakat yang tidak menentu di negara kita dan di seluruh dunia, ramai FAKIR MISKIN yang terjejas teruk dan menderita.

Selain di Malaysia, keadaan ini lebih teruk lagi di negara MUSLIM yang mundur di mana buminya kering kontang sehigga ramai ANAK-ANAK KECIL mereka mati kelaparan. Mereka amat memerlukan bantuan dan belas IHSAN dari kita.

Mahukah tuan/puan kami kongsikan sebaik-baik amalan yang mana boleh membantu ramai orang yang memerlukan, dengan hanya serendah RM50 sahaja?

Objektif Sedekah Daging 1001 Asnaf

Sedekah Daging 1001 Asnaf ini diagihkan melalui kaedah RETORT sepanjang tahun di mana ianya dapat menyelesaikan pelbagai masalah dalam penghantaran dan pengagihan bantuan makanan ke tempat-tempat yang jauh di pendalaman termasuk juga kawasan-kawasan yang dilanda bencana.

Kami berazam untuk mengagihkan pek-pek makanan retort ini kepada seberapa ramai fakir miskin walaupun di mana jua mereka berada sekurang-kurangnya sekali dalam setahun dapat kami berikan kepada mereka makanan yang istimewa ini.

Di antara kebaikan kaedah retort ini adalah:

Ringkas dan mudah disaji

Sedap dimakan

Pek tahan lama

Sesuai untuk misi bantuan ke kawasan pendalaman

Sesuai untuk pek bantuan bencana

Dijamin halal

Dipek & di’retort’ di kilang yang sah & diiktiraf

Pengagihan sepanjang tahun

وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا

Maksudnya: Mereka (ahli syurga) juga memberi makan benda-benda makanan yang dihajati dan disukainya, kepada orang miskin dan anak yatim serta orang tawanan. (Surah al-Insan, Ayat 8)

Program Free Meals On Wheels :
Sabda Nabi SAW, “Sesungguhnya orang terbaik di antara kalian adalah orang yang memberi makan.”
– Riwayat at-Tabrani