"Terkadang sampai seminggu tidak menjamah makanan. Tahan aje lah perut yang kosong. Kalau terpaksa selongkar sampah. Kami buat."

Ini adalah sebahagian dari rintihan golongan asnaf yang kami perolehi. Sayunya hati kami. Luluh perasaan melihat mereka terpaksa mengikat perut dan menahan lapar sepanjang hari.

Mereka tidak minta untuk hidup susah tetapi mereka lah insan terpilih untuk hidup seperti ini dalam keadaan susah dan daif serta kelaparan. Mereka terpaksa cekalkan hati untuk hidup SUBHANALLAH.

Oleh yang demikian, Yayasan Budi Ihsan Malaysia dengan Kerjasama Universiti Teknologi Malaysia telah mewujudkan program Free Meals On Wheels untuk membantu golongan fakir miskin dan Asnaf yang terlantar dan terbatas pergerakannya melalui kaedah penghantaran food truck, atau dalam erti kata lain secara reach out, khususnya di sepanjang di bulan Ramadhan Al-Mubarak

Kami dengan rasa rendah diri, ingin mengajak anda untuk bersama-sama menyumbang pek makanan untuk Program Free Meals On Wheels ini.

Rakan Media

Setiap hari apabila menjelang waktu berbuka, kita susah hati memikirkan nak makan apa untuk berbuka nanti. Sedangkan mereka ini tidak ada apa-apa untuk dimakan waktu berbuka.

Ramai golongan asnaf yang dalam kesusahan, tiada makanan untuk berbuka.Mereka juga berpuasa seperti kita, tetapi apakan daya nasib tidak menyebelahi meraka. Mereka tidak mampu untuk membeli juadah berbuka, apatah lagi untuk menyediakan juadah berbuka untuk keluarga.

Yang paling menyedihkan, ada yang diantara mereka yang berbuka hanya dengan segelas air kosong sahaja. Berapa lama lah mereka boleh bertahan dengan berbuka hanya segelas air kosong?

Sesungguhnya Tuan/Puan, Rasulullah pernah bersabda,

Dari Zaid bin Khalid Al-Juhani radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Siapa memberi makan orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa itu sedikit pun juga.”

(HR. Tirmidzi no. 807, Ibnu Majah no. 1746, dan Ahmad 5: 192)

Program FMOW ini amatlah berbeza dengan apa yang dilakukan oleh orang lain.

Kami merupakan NGO pertama melakukan program ini di Malaysia.

Tahun lepas kami telah berjaya mengumpul dana untuk pembelian lori, kerana kami mahu pergi lebih jauh dan bantu lebih ramai golongan asnaf yang kurang upaya.

Sempena Ramadan tahun ni, fokus program FMOW adalah menyampaikan juadah berbuka puasa untuk golongan asnaf yang sakit terlantar & terbatas pergerakan.

Siapakah YBIM dan kenapa anda tak perlu risau tentang ketelusan kami?

✅ YBIM merupakan NGO yang diasaskan pada 2018 dan berdaftar dengan SSM

✅ Akaun YBIM diaudit setiap tahun oleh juruaudit bertauliah

 Setiap sumbangan yang diterima akan disalurkan ke akaun yang sah

✅ Setiap sumbangan akan diberikan bukti pembayaran dan nama penderma akan dikemaskini dari semasa ke semasa

✅ YBIM merupakan NGO yang aktif membuat promosi di radio IKIM dan TV3 serta TV al-hijrah

Antara Program-program Yang Pernah Dilakukan Oleh YBIM sebelum ini

Bagaimana sumbangan ini akan digunakan?

Bantuan Makanan untuk berbuka puasa

Bantuan makanan untuk sahur

Galeri foto & video pengagihan makanan 'Free Meals On Wheels'

Menu Program Free Meals On Wheels

*Gambar di atas adalah untuk hiasan sahaja dan ianya mungkin berbeza dari yang sebenar. Tertakluk pada perubahan

Setiap sedekah serendah RM30, ganjaran pahala yang anda terima adalah *700x ganda.

*Surah al-Baqarah, ayat 261

Sasaran 3,000 pek juadah berbuka puasa akan diagihkan sepanjang bulan ramadhan. Peluang mendapat pahala berlipat kali ganda di sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini

Ruang Pembayaran

Nabi SAW bersabda:

“Sesiapa yang memberi makan kepada seorang yang beriman hingga membuatnya kenyang daripada rasa lapar maka Allah akan memasukkannya ke dalam salah satu pintu syurga yang tidak dimasuki oleh orang lain.” Riwayat at-Tabrani

×
×

Cart