p-fmow-logo

Mahukah anda dikurniakan keberkatan dalam memberi?

 Sabda Nabi SAW, “Sesungguhnya orang terbaik di antara kalian adalah orang yang memberi makan.” Riwayat at-Tabrani

p-fmow-logo

Mahukah anda dikurniakan keberkatan dalam memberi?

 Sabda Nabi SAW, “Sesungguhnya orang terbaik di antara kalian adalah orang yang memberi makan.” Riwayat at-Tabrani

Akibat dari pandemik Covid 19, ramai rakyat Malaysia khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana terkesan teruk seperti kehilangan pekerjaan dan pendapatan. Walaupun PKP telah diberi kelonggaran oleh kerajaan namun kesan dari pandemik ini akan berlarutan selama beberapa tahun akan datang. Dalam tempoh tersebut, kehidupan mereka masih tidak stabil dan belum pulih sepenuhnya.

Sepanjang PKP yang lalu, ramai rakyat yang kehilangan punca pendapatan sehingga tidak mampu untuk membayar sewa rumah, pinjaman perumahan atau kereta, tidak mampu menanggung perbelanjaan harian dan membayar bil utiliti sehingga dipotong dan pelbagai implikasi akibat dari pandemik yang berlarutan.

Akibat dari kesempitan hidup yang berpanjangan, ramai pasangan suami isteri yang bercerai berai sehingga ada yang membunuh diri kerana tidak tahan menanggung masalah. Semakin banyak institusi-institusi rumahtangga runtuh yang akhirnya memberi kesan kepada anak-anak.

Apabila telah berlaku kesempitan hidup, untuk mereka kembali kepada kehidupan normal amatlah payah dan tidak mudah. Masalah ekonomi, rumahtangga, pinjaman bank, hutang dan pelbagai masalah ekonomi perlu diselesaikan dahulu.

Bayangkanlah jika anda berada di tempat mereka, sentiasa dalam kelaparan dan tiada wang untuk membeli makanan. Bagaimana anda boleh membantu mereka?

Yayasan Budi Ihsan Malaysia dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia telah mewujudkan program “Free Meals On Wheels” (FMOW) untuk membantu golongan fakir miskin dan Asnaf yang terlantar dan terbatas pergerakannya melalui pengagihan makanan secara “reach out”.

Agihan 1,000 Pek Makanan sehari

Setiap hari hampir 1,000 Pek Makanan akan diagihkan kepada golongan yang terkesan di seluruh negara dengan menggunakan khidmat penghantaran bergerak.

Trak Makanan Bergerak ke seluruh negara

Beberapa trak makanan telah disediakan untuk pengagihan bantuan makanan ke lokasi agihan setempat yang dikenalpasti.

Pusat Agihan Makanan Setempat dikenalpasti oleh YBIM

Beberapa agihan setempat telah dikenalpasti di seluruh negara, membolehkan golongan asnaf mendapatkan makanan percuma.

Setiap sumbangan diberi pelepasan cukai

Setiap sumbangan dana FMOW akan disalurkan ke tabung ‘endownment’ UTM yang melayakkan penderma mendapat pelepasan cukai LHDN

Menyantuni Asnaf berbilang kaum dan agama

Program FMOW ini menyantuni keseluruhan “Keluarga Malaysia”. di mana bantuan makanan percuma ini diberikan kepada semua asnaf dan fakir miskin tanpa mengira agama, latarbelakang dan keturunan.

Menu Program Free Meals On Wheels

*Gambar di atas adalah untuk hiasan sahaja dan ianya mungkin berbeza dari yang sebenar. Tertakluk pada perubahan

Setiap sedekah serendah RM5, ganjaran pahala yang anda terima adalah *700x ganda.

*Surah al-Baqarah, ayat 261

Sebanyak 1,000 pek makanan diagihkan dalam sehari sepanjang tahun. Peluang mendapat pahala berlipat kali ganda sepanjang tahun.

Sumbangan boleh dibuat secara tetap dengan potongan bulanan di akaun bank serendah RM1 sehari serta layak diberikan pelepasan cukai.

Nabi SAW bersabda:

“Sesiapa yang memberi makan kepada seorang yang beriman hingga membuatnya kenyang daripada rasa lapar maka Allah akan memasukkannya ke dalam salah satu pintu syurga yang tidak dimasuki oleh orang lain.” Riwayat at-Tabrani

Sekiranya anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej yang anda kehendaki:

Sebarang amaun

Anda boleh menderma bermula dari RM5. 

Free Meals on Wheels

Suggested donation: RM5.00

Minimum donation: RM5.00

Maklumat Pembayar

Malaysia

Additional information

Pesanan Anda

Produk
Kuantiti
Jumlah
Jumlah Kecil RM0.00
Jumlah RM0.00
  • Bayar dengan Maybank2u, CIMB Clicks, Bank Islam, RHB, Hong Leong Bank, Bank Muamalat, Public Bank, Alliance Bank, Affin Bank, AmBank, Bank Rakyat, UOB, Standard Chartered, Boost e-Wallet.

Data peribadi anda akan digunakan untuk memproses derma anda, menyokong pengalaman anda di sekitar website dan juga tujuan lain seperti diterangkan dalam dasar privasi.

Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat.

(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)