Rakan media

Rakan usahasama

Inisiatif Pemberian Makanan percuma untuk golongan sakit terlantar dan terbatas pergerakan.

Akibat dari pandemik Covid 19, ramai rakyat Malaysia khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana terkesan teruk seperti kehilangan pekerjaan dan pendapatan. Walaupun PKP telah diberi kelonggaran oleh kerajaan namun kesan dari pandemik ini akan berlarutan selama beberapa tahun akan datang. Dalam tempoh tersebut, kehidupan mereka masih tidak stabil dan belum pulih sepenuhnya.

Sepanjang PKP yang lalu, ramai rakyat Malaysia yang kehilangan punca pendapatan sehingga tidak mampu untuk membayar sewa rumah, pinjaman perumahan atau kereta, tidak mampu menanggung perbelanjaan harian dan membayar bil utiliti dan pelbagai implikasi lain akibat dari pandemik yang berlarutan.

Akibat dari kesempitan hidup yang berpanjangan, ramai pasangan suami isteri yang bercerai berai sehingga ada yang membunuh diri kerana tidak tahan menanggung beban. Institusi rumahtangga runtuh yang akhirnya memberi kesan negatif kepada anak-anak mereka.

Apabila berlaku kesempitan hidup, untuk mereka kembali kepada kehidupan normal amatlah payah dan tidak mudah. Masalah ekonomi, rumahtangga, hutang dan pelbagai masalah lain perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Bayangkanlah jika anda berada di tempat mereka, sentiasa dalam kelaparan dan tiada wang untuk membeli makanan. Bagaimana anda boleh membantu mereka?

Yayasan Budi Ihsan Malaysia dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia telah mewujudkan program “Free Meals On Wheels” (FMOW) untuk membantu golongan fakir miskin dan Asnaf yang terlantar dan terbatas pergerakannya melalui pengagihan makanan secara “reach out”.

Sasaran 1,000 Pek Makanan sehari

Setiap hari hampir 1,000 Pek Makanan akan diagihkan kepada golongan yang terkesan di seluruh negara dengan menggunakan khidmat penghantaran bergerak.

Trak Makanan Bergerak ke seluruh negara

Beberapa trak makanan telah disediakan untuk pengagihan bantuan makanan ke pelbagai lokasi yang berbeza.

Pengagihan makanan tidak terhad kepada sesuatu tempat sahaja

Petugas akan menjelajah ke seluruh negara untuk menghantar bantuan tanpa mengira batas sempadan negeri, bangsa dan keturunan.

Menyantuni Asnaf dan fakir miskin berbilang kaum dan agama

Program FMOW ini menyantuni keseluruhan “Keluarga Malaysia” di mana bantuan makanan percuma ini diberikan kepada semua asnaf dan fakir miskin tanpa mengira latarbelakang agama, bangsa dan keturunan.

Aktiviti-aktiviti pengagihan makanan menerusi program
Free Meals On Wheels

Galeri gambar pengagihan makanan 'Free Meals On Wheels'

Menu Program Free Meals On Wheels

*Gambar di atas adalah untuk hiasan sahaja dan ianya mungkin berbeza dari yang sebenar. Tertakluk pada perubahan

Setiap sedekah serendah RM30, ganjaran pahala yang anda terima adalah *700x ganda.

*Surah al-Baqarah, ayat 261

Sasaran 1,000 pek makanan sehari akan diagihkan sepanjang tahun. Peluang mendapat pahala berlipat kali ganda sepanjang tahun.

Nabi SAW bersabda:

“Sesiapa yang memberi makan kepada seorang yang beriman hingga membuatnya kenyang daripada rasa lapar maka Allah akan memasukkannya ke dalam salah satu pintu syurga yang tidak dimasuki oleh orang lain.” Riwayat at-Tabrani

Sekiranya anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej yang anda kehendaki:

Pakej Sumbangan

Minima RM30 untuk 6 pek

Bilangan Kerusi Roda Terkumpul (10/100)
10%

Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat.

(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)