Pembersihan pasca-banjir di Batu 20 Sungai Lui, Hulu Langat.

Alhamdulillah, sukarelawan YBIM berkesempatan melakukan pembersihan pasca-banjir di Batu 20 Sungai Lui, Hulu Langat.

Banjir yang melanda membawa bersamanya selut & lumpur yang tebal yang sekiranya tidak dibersihkan dengan segera menyebabkan masalah yang lebih besar akan timbul.

Sukarelawan YBIM membuat koordinasi dan membahagikan tugasan supaya proses pembersihan lebih efektif. Proses pembersihan memerlukan kudrat tenaga yang banyak dari ramai sukarelawan dan proses mengangkut limpahan lumpur terpaksa dijalankan secara manual. Penggunaan mesin tidak sesuai di rumah ini kerana ruangan sempit dan tanah yang tidak stabil.

Sukar untuk digambarkan hidup dalam keadaan pasca-banjir dimana kotoran selut dan lumpur meliputi setiap ruang yang ada. Lumpur yang masih tinggal akan melekat pada tubuh, yang mana dikhuatiri dicemari dengan pelbagai penyakit seperti taun & “kencing tikus”

Bayangkanlah rumah yang dilanda banjir didiami oleh warga emas yang terbatas pergerakannya. Mereka terpaksa hidup dalam lecah, lembab dan licin dalam suatu tempoh yang panjang.

Maka dengan itu, marilah bersama-sama kami membantu mangsa banjir yang terkesan ini dengan menghulurkan sumbangan melalui akaun Maybank Yayasan Budi Ihsan Malaysia 566010633490

Mudah-mudahan dengan sumbangan ikhlas tuan puan menjadi amalan kebaikan yang berpanjangan