Malakat Eco jalin kerjasama dengan Yayasan Budi Ihsan laksanakan ibadah korban bagi 2021

“Kita ambil contoh tahun lepas, kerana kurang perancangan akibat tidak menjangkakan (wujudnya) restriction akibat (pelaksanaan) PKP, ramai orang Islam tidak dapat laksanakan (ibadah) korban.

“Kerjasama strategik ini amat bertepatan dengan masanya dan sesuai untuk kita uar-uarkan kepada semua untuk ambil peluang dan rancang lebih awal,” kata Mohd. Fadzil pada majlis menanda tangani perjanjian kerjasama penganjuran Kempen Ibadah Qurban di dalam negara, di Malakat Mall, Cyberjaya, hari ini.

Mewakili Yayasan Budi Ihsan adalah Pengerusi kepada Lembaga Pemegang Amanah, Datuk Sr. Rosli Atan.

Kata Mohd. Fadzil yang turut dikenali sebagai Coach Fadzil lagi, keupayaan rangkaian yang dimiliki oleh Malakat Mall terutamanya dalam kalangan jaringan pengikut turut dapat membantu terutamanya dalam proses penyaluran bantuan.

“Kita sudah ada database golongan yang perlukan bantuan.

“Sebagai contoh, pada waktu PKP tahun lepas, kita sudah sampaikan bantuan kepada kira-kira 20 ribu keluarga di seluruh negara,” kata Coach Fadzil yang merujuk kepada program bantuan Zero Hunger.

Sementara itu, kata Rosli, kerjasama ini merupakan satu realisasi kepada usaha menjalankan ibadah korban bersama Malakat Mall.

“Pada tahun lepas, kita terima sebanyak 30 ribu penyertaan, tetapi itu termasuk (penunaian ibadah korban) di luar negara.

“Jumlah penyertaan bagi dalam negara hanya di bawah 5 peratus. Kami harapkan kerjasama ini dapat meningkatkan lagi jumlah penyertaan bagi dalam negara,” kata Rosli