Acara pelepasan konvoi KEMBARA KORBAN 1001 ASNAF

KUALA LUMPUR: Kira-kira 28,000 pek daging korban sejuk beku diagihkan bermula hari ini kepada penerima merangkumi golongan asnaf serta memerlukan yang dikenal pasti di seluruh negara, termasuk 5,000 pek bawah program inisiatif Yayasan Budi Malaysia (YBIM) dengan kerjasama Media Prima Berhad (Media Prima).

Program sempena sambutan Aidiladha baru-baru ini terbabit yang dijadualkan berlangsung hingga 28 Julai depan, akan menjelajah ke seluruh negara bermula di ibu kota, seterusnya ke tiga negeri di Pantai Timur dan diikuti ke utara serta selatan tanah air.

Pelepasan konvoi untuk agihan terbabit diadakan di Balai Berita, The New Straits Times Press (M) Berhad, di sini, pagi tadi, dengan disempurnakan Pengasas dan Pengerusi YBIM, Datuk Seri Rosli Atan, bersama Pengerusi Kumpulan Media Prima, Datuk Seri Dr Syed Hussian Aljunid.

Pengagihan pertama hari ini bertumpu di tiga lokasi sekitar Lembah Klang, iaitu Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Alam, Jalan Lapangan Terbang Lama Sungai Besi; Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kampus Kuala Lumpur, Jalan Semarak; serta Pusat Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi.

Rosli berkata, hasil kerjasama dengan Media Prima, YBIM berjaya menarik lebih ramai peserta untuk terbabit dalam program berkenaan, termasuk bagi rancangan agihannya pada tahun depan.

“Media Prima adalah badan penyiar yang dipercayai dan mempunyai rangkaian besar. Apabila bekerjasama dengan Media Prima, penyertaan dan sambutan yang kita terima adalah besar sekali.

“Ramai umat Islam sudah menghubungi kami dan bersedia menjadi peserta, termasuk pada tahun depan,” katanya ketika ditemui pada acara pelepasan konvoi berkenaan.

Yang turut hadir, Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima, Rafiq Razali; Ketua Pegawai Eksekutif, Media Prima Omnia, Datuk Michael Chan; serta Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima dan Primeworks Studios, Datuk Khairul Anwar Salleh.

Ketua Pegawai Eksekutif Media Prima Audio, Nazri Noran; Ketua Pegawai Operasi (Jualan), Media Prima Omnia, Mohd Efendi Omar; serta Pengarang Kumpulan BH, Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman juga hadir.

Dato Sr. Rosli Atan berkata, pihaknya menyasarkan untuk mengagihkan 100,000 pek daging korban di seluruh negara, tahun depan, mengatasi jumlah 63,000 pek agihan tahun lalu.

Sementara itu, Syed Hussian berkata, Media Prima sudah merancang untuk mengadakan dua atau tiga lagi program seumpamanya menerusi kerjasama pada masa depan.

“Saya difahamkan 5,000 penerima akan mendapat manfaat menerusi agihan 5,000 pek daging korban melalui kerjasama kali ini. Kita juga sudah berbincang untuk mengadakan dua atau tiga lagi projek yang sama selepas ini.

“Melalui projek hari ini, YBIM menawarkan 50 ekor haiwan korban bernilai RM300,000 sebagai tanda kerjasama dengan Media Prima. Jika dikira dari segi berat, ia lebih kurang 5,000 kilogram daging yang akan diagihkan dalam bentuk satu kilogram daging kepada setiap penerima asnaf di seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata, kerjasama itu secara tidak langsung akan mengukuhkan lagi jenama serta reputasi perniagaan YBIM, khususnya berkaitan pengendalian segmen ibadah korban.