YBIM hulur bantuan RM20,000 bantu OKU penglihatan hadapi Covid-19

Pengenalan
Standfirst: Covid-19 menyaksikan banyak negara terkesan akibat wabak dahsyat ini melanda China Disember tahun lalu. Malaysia juga tidak terkecuali apabila berdepan pelbagai cabaran dalam mendepani wabak koronavirus yang mengorbankan berjuta-juta nyawa di seluruh dunia.

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan pada 17 Mac lalu memberi banyak kesan kepada rakyat. Ramai yang hilang pekerjaan terutama golongan Orang Kurang Upaya (OKU) penglihatan yang bekerja sendiri dan bergantung 100 peratus menerusi pendapatan harian dengan menjadi juruurut, jururefleksologi, penghibur jalanan serta penjaja tisu terputus bekalan makanan akibat hilang sumber pendapatan.

Terpaksa harap bantuan JKM, NGO. Golongan ini terpaksa meneruskan kelangsungan hidup dengan mengharapkan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) semata-mata.

Prihatin dengan nasib golongan OKU penglihatan ini, Yayasan Budi Ihsan Malaysia baru-baru ini memberi sumbangan RM20,000 kepada Yayasan Orang Buta Malaysia (YOBM) bagi meringankan penderitaan mereka.
Dalam satu majlis ringkas yang diadakan di ibu Pejabat YBIM di Putrajaya pada 28 September lalu, Pengasas YBIM, Dato Hj Rosli Atan berkata YBIM mengalu-alukan kedatangan wakil YOBM untuk berkongsi maklumat serta menjalinkan ukhuwah dan kerjasama antara kedua-dua organisasi. “Kami difahamkan ramai masyarakat OKU khusus yang cacat penglihatan hilang punca pendapatan dan tiada sumber makanan akibat pandemik Covid-19.

“Prihatin dengan nasib mereka, YBIM terpanggil untuk menghulurkan bantuan dan meringan beban yang ditanggung golongan ini yang terjejas akibat wabak koronavirus melalui YOBM,” kata Rosli

Dalam pertemuan itu Rosli menyerahkan cek berjumlah RM20,000 kepada Ketua Pegawai Eksekutif YOBM, Silatul Rahim Dahman.

Yang turut hadir dalam majlis berkenaan ialah Ketua Pegawai Operasi, Hakimi Hassan dan Pegawai Media YBOM, Nuraimimah Mohd Yasin.

Semoga dengan sumbangan ini dapat membantu YBOM meringankan beban ahlinya yang sedang ditimpa kesusahan dan terjejas akibat Covid-19.