Misi Lailatul Qadar

Misi Lailatul Qadar

Ramadhan Hanya Tinggal

Hari
Jam
Minit
Saat

Bagi umat Islam yang yang memasuki fasa 10 malam terakhir di bulan suci Ramadhan, pasti akan bersungguh-sungguh untuk mengejar amalan kebaikan. Selain daripada itu, terdapat satu malam Lailatur Qadar yang sesungguhnya ia lebih baik daripada seribu bulan.

Ayuh kita mencari Lailatul Qadar. Sesungguhnya adalah amat beruntung bagi mana-mana umat islam yang dapat merebut peluang tersebut serta dapat mengisi malam-malam tersebut dengan amal-amal kebaikan. Ini kerana setiap amal kebaikan yang dikerjakan akan dilipatgandakan.

Dahsyatnya Amalan Sedekah di 10 Malam Terakhir Ramadan

kcm-border

Bulan Ramadhan juga adalah merupakan bulan di mana kita digalakkan untuk banyakkan bersedekah dan infaq. Terdapat sebuah hadith riwayat daripada Ibn ‘Abbas R.Anhuma, katanya:

 

كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَجْوَدَ النَّاسِ، وَأَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِي رَمَضَانَ، حِينَ يَلْقَاهُ جِبْرِيلُ، وَكَانَ جِبْرِيلُ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَلْقَاهُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ، فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ فَلَرَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَجْوَدُ بِالْخَيْرِ مِنَ الرِّيحِ الْمُرْسَلَةِ‏. ‏

Maksudnya: “Nabi SAW adalah manusia yang paling pemurah. Kemuncak sifat pemurahnya di bulan Ramadhan, ketika Jibril bertemu dengan Baginda SAW. Adapun Jibril AS menemuinya pada setiap malam bulan Ramadhan dan saling bertadarus al-Qur’an dengan Baginda. Sungguh Rasulullah SAW sangat pemurah dalam hal kebaikan daripada angin yang bertiup kencang.”

Ini nasihat yang diberikan ulama yang sangat mudah untuk kita lakukan

  1. Sedekah RM 10 setiap kali subuh, jika jatuh pada malam lailatul qadar, bermakna seolah-olah kita bersedekah setiap hari selama 83 tahun pada waktu subuh.
  2. Solat 2 rakaat setiap malam, witir 1 rakaat pon boleh, jika jatuh pada malam lailatul qadar, bermakna kita solat setiap hari selama 83 tahun.
  3. Baca surah Al-ikhlas 3 kali setiap malam, jika jatuh pada malam lailatul qadar, bermakan seolah-olah kita telah membaca seluruh Al-Quran setiap hari selama 83 tahun.

Masih belum terlambat untuk kita rebut ganjaran pahala yang datang 1 tahun sekali ini. Semoga dengan amalan ini dapat membantu kita pada akhirat kelak.

سُئِلَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم أَىُّ الصَّوْمِ أَفْضَلُ بَعْدَ رَمَضَانَ فَقَالَ:‏‏ شَعْبَانُ لِتَعْظِيمِ رَمَضَانَ ‏.‏ قِيلَ فَأَىُّ الصَّدَقَةِ أَفْضَلُ قَالَ:‏ صَدَقَةٌ فِي رَمَضَانَ‏

Maksudnya: “Ditanyakan Nabi SAW puasa apakah yang terbaik selepas Ramadhan?” Jawab Nabi SAW: “Puasa di bulan Sya‘ban untuk mengagungkan Ramadhan.” Ditanya lagi sedekah apakah yang paling afdhal. Jawab Nabi SAW: “Sedekah di bulan Ramadhan.”

* Kuantiti bersamaan bilangan orang yang hendak kita niatkan