Rakan media

Sanggupkah anda membiarkan saudara se-Islam kita, menyambut Ramadhan dalam serba kekurangan?

Di saat kita mampu membeli pelbagai juadah berbuka dan menikmati makanan yang lazat, masih ada lagi mereka yang tidak bernasib baik. Tidak mampu membeli juadah berbuka disebabkan kekangan kewangan dan juga pergerakan. Malah ada yang terpaksa meneruskan puasa seharian disebabkan tiada makanan untuk dimasak atau dijamu.

Mahukah anda memberi keceriaan kepada mereka dalam bulan Ramadhan ini?

Bayangkanlah jika anda berada di tempat mereka, sentiasa dalam kelaparan dan tiada wang untuk membeli juadah berbuka. Bagaimana anda boleh membantu mereka?

Yayasan Budi Ihsan Malaysia telah mewujudkan program “Free Meals On Wheels” (FMOW) untuk menyediakan juadah berbuka kepada golongan fakir miskin dan Asnaf yang terlantar dan terbatas pergerakannya melalui pengagihan makanan secara “reach out”.

Sasaran 1,000 Pek Makanan sehari

Sepanjang bulan Ramadhan hampir 1,000 Pek juadah berbuka akan diagihkan kepada golongan yang terkesan di seluruh negara dengan menggunakan khidmat penghantaran bergerak.

Trak Makanan Bergerak ke seluruh negara

Beberapa trak makanan telah disediakan untuk pengagihan bantuan makanan ke pelbagai lokasi yang berbeza.

Pengagihan makanan tidak terhad kepada sesuatu tempat sahaja

Petugas akan menjelajah ke seluruh negara untuk menghantar bantuan tanpa mengira batas sempadan negeri, bangsa dan keturunan.

Aktiviti-aktiviti pengagihan makanan menerusi program
Free Meals On Wheels

Galeri gambar pengagihan makanan 'Free Meals On Wheels'

Menu Program Free Meals On Wheels

*Gambar di atas adalah untuk hiasan sahaja dan ianya mungkin berbeza dari yang sebenar. Tertakluk pada perubahan

Setiap sedekah serendah RM30, ganjaran pahala yang anda terima adalah *700x ganda.

*Surah al-Baqarah, ayat 261

Sasaran 1,000 pek makanan sehari akan diagihkan sepanjang bulan Ramadhan. Peluang mendapat pahala berlipat kali ganda tanpa mengurangkan pahala orang berpuasa tersebut

Nabi SAW bersabda:

“Sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa dia akan mendapat pahala yang sama dengan orang yang berpuasa dalam keadaan pahala orang tersebut tidak berkurangan sedikit pun.” – Riwayat Al-Tirmizi (807)

Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat.

(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)