Bantuan harian dihantar setiap hari ke pusat jagaan, pusat tahfiz, anak yatim dan juga fakir miskin tanpa mengira latar belakang agama, bangsa dan keturunan

Bantuan harian dihantar setiap hari ke pusat jagaan, pusat tahfiz, anak yatim dan juga fakir miskin tanpa mengira latar belakang agama, bangsa dan keturunan

Matlamat kami

Bantuan kepada keluarga miskin

YBIM setiap hari menghantar bantuan secara langsung kepada keluarga miskin yang dikenalpasti. Bantuan yang diberikan berupa barangan dapur serta wang tunai.

Bantuan kepada Pusat Jagaan​

YBIM juga menghantar bantuan kepada pusat jagaan orang tua, anak-anak yatim, ibu tunggal serta gelandangan yang berada dalam golongan fakir miskin.

Bantuan kepada Pusat Pengajian

YBIM turut menghantar bantuan peralatan dan wang tunai kepada pusat pengajian tahfiz, sekolah-sekolah pondok dan sekolah bantuan penuh kerajaan yang mana terdapatnya pelajar miskin belajar disitu khusus ketika waktu pandemik.

Kompilasi pengagihan Bantuan Harian

Allah berfirman,

مَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ ۗ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ ۗ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Yang bermaksud: “Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya.

(Surah al-Baqarah: 261)

Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat.

(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)