LATAR BELAKANG YAYASAN BUDI IHSAN MALAYSIA (YBIM)

Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM) merupakan satu adaptasi perjuangan waqaf yang ditauladani oleh Saidina Uthman Bin Affan dan Saidina Abdul Rahman Bin Auf yang pada asalnya hanya membeli perigi untuk kemudahan air umat Islam, akhirnya kini menjadi bank waqaf. Idea yang dimulakan kecil, akhirnya menjadi manfaat yang sangat besar kepada seluruh umat Muslim sehingga kini.

Sejarah penubuhan Yayasan ini bermula dengan usaha yang dilaksanakan Pengerusi YBIM, Dato Sr Hj Rosli Atan yang telah membantu golongan fakir miskin dan asnaf yang memerlukan bantuan secara individu. Namun, lama kelamaan beliau berasa usaha berkenaan  tidak memadai dan berhasrat menyumbang dalam skala yang lebih besar agar lebih ramai golongan asnaf akan mendapat manfaat.

YBIM berjaya direalisasikan selepas penubuhannya diluluskan pada 15hb Oktober 2018 oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna pada 27hb September 2019 dengan bermodalkan RM1 juta.

YBIM ditubuhkan dengan objektif yang sama dengan pertubuhan amal lain namun berbeza dari segi pendekatan iaitu menyantuni golongan daif serta keluarga asnaf yang ‘tercicir’ tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit.

Dengan visi ke arah menghasilkan Ummah yang sejahtera dan mampan, penubuhan Yayasan bukan untuk mengambil alih peranan yang dimainkan  pihak kerajaaan tetapi untuk saling melengkapi agar golongan asnaf dan fakir miskin dapat menjalani kehidupan asas yang lebih baik dan sempurna.

Selaras usahan murni penubuhannya, misi YBIM adalah untuk memberi bantuan kepada golongan asnaf dalam pelbagai aspek khususnya kepada golongan asnaf yang tercicir dan terpinggir melalui program-program berikut:

  • Program Pembasmian Kemiskinan dalam kalangan asnaf dalam bentuk kewangan, kemudahan, peralatan, motivasi dan bimbingan serta latihan pembangunan.
  • Mempergiat Program Dakwah melalui pelbagai medium dalam kalangan asnaf bagi mengekang kepesongan akidah dan gejala sosial yang tidak sihat.
  • Program Bantuan Pendidikan kepada golongan asnaf secara berterusan dari segi kewangan, peralatan, kemudahan pembelajaran serta bimbingan.
  • Program Bantuan Bencana & Kecemasan kepada golongan asnaf yang ditimpa sebarang bentuk musibah dari segi kewangan, peralatan, kemudahan, motivasi dan bimbingan.
  • Program Bantuan Pemulihan Bantuan Masjid & Surau yang daif dan tiada kemudahan asas serta diperlukan oleh masyarakat.

Usaha ini tidak akan berjaya tanpa penggemblengan idea, tenaga dan sumbangan daripada semua pihak sama ada institusi, individu mahupun agensi kerajaan dalam merealisasikan hasrat murni penubuhan YBIM.

“ SEGALANYA UNTUK ASNAF”