Pengenalan Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM)

YBIM adalah Yayasan Awam yang ditubuhkan dengan objektif untuk membantu asnaf dan fakir miskin serta orang-orang yang ditimpa musibah tanpa mengira bangsa, agama dan keturunan. Ini termasuklah asnaf yang 8.

Peranan Yayasan adalah untuk membantu asnaf-asnaf yang tercicir yang belum menerima apa-apa bantuan dari agensi yang bertanggungjawab atau mana-mana NGO. Dalam erti kata lain YBIM adalah benteng terakhir untuk para asnaf dan mana-mana orang yang ditimpa musibah untuk mendapatkan bantuan.

Kuliah Online Diatas Talian

YBIM menganjur 13 kuliah sehari dengan jumlah 459 sesi kuliah di sepanjang bulan Syaaban dan Ramadhan.​ Melibatkan lebih 70 asatizah dan ilmuan agama. Program ini masih berlangsung sehingga ke akhir Ramadhan​.​

Bantuan Kepada
Asnaf

Bantuan yang diberikan adalah dalam bentuk barangan dapur serta wang tunai. Pihak Yayasan juga telah menganjurkan bantuan Ihyar Ramadhan kepada para asnaf dan mualaf. Jumlah bantuan yang telah disalurkan adalah kepada 600 orang asnaf.

Program Juadah Syawal

Yayasan telah bercadang untuk menyumbang 1000 paket juadah menu raya kepada 1000 asnaf khususnya di Lembah Klang. Ini bertujuan untuk memastikan supaya setiap asnaf mendapat peluang menikmati juadah pagi raya sambil menceriakan lagi sambutan raya mereka.

Sumbangan Anda Adalah Kebahagiaan Mereka

Anda Boleh Menderma Menerusi Pakej Set Dimana Setiap Pakej Set Adalah Untuk Disalurkan Kepada Sebuah Keluarga Fakir Dan Asnaf Yang Betul-betul Memerlukan Bantuan Anda Di Hari Raya Ini! hanya RM150 Nilai sumbangan untuk setiap satu keluarga asnaf.

Dari Abu Hurairah R.a Bahawa Rasulullah S.a.w Bersabda

Orang Yang Berusaha Keras Membantu Golongan Fakir Miskin, Adalah Seperti Orang Yang Solat Malam Secara Terus Menerus Dan Seperti Orang Berpuasa Yang Tidak Pernah Berbuka!

Anak-anak Kita Bergembira Di Pagi Raya, Tetapi Anak-anak Mereka Yang Fakir dan Miskin Berhari Raya Dengan Air Mata! Allahuakbar…Bagaimanakah Kita Akan Menjawab Pada Allah Kelak? Tatkala Kita Mampu Membantu Golongan Fakir Miskin Ini, Tetapi Kita Hanya Menutup Mata Membiarkan Mereka Sengsara?

Marilah Menderma Ke Tabung Kempen Juadah Syawal,1001 Asnaf Yang Digerakkan Oleh Yayasan Budi Ihsan Malaysia!

Bantuan Makanan Harian

Minimum donation: RM15.00

Category:

Maklumat Pembayar

Additional information

Pesanan Anda

Produk
Kuantiti
Jumlah
Jumlah Kecil RM0.00
Jumlah RM0.00
  • Bayar dengan Maybank2u, CIMB Clicks, Bank Islam, RHB, Hong Leong Bank, Bank Muamalat, Public Bank, Alliance Bank, Affin Bank, AmBank, Bank Rakyat, UOB, Standard Chartered, Boost e-Wallet.

Data peribadi anda akan digunakan untuk memproses derma anda, menyokong pengalaman anda di sekitar website dan juga tujuan lain seperti diterangkan dalam dasar privasi.

Donation

Derma yang disalurkan kepada YBIM layak mendapat pengecualian cukai dibawah Subseksyen 44(6), Akta Cukai Pendapatan 1967, No. Rujukan: LHDN.01/35/42/51/179-6.8442.