Infaq 1001 Asnaf

Menjelang musim tengkujuh, banyak kemungkinan akan berlaku banjir besar ataupun bencana di kawasan tertentu. Maka, apabila berlaku banjir besar ataupun bencana, akan ada keperluan untuk kita menghantar bantuan kepada mangsa-mangsa yang terjejas, khususnya kepada fakir miskin asnaf yang tinggal di pedalaman. Justeru itu, pihak YBIM mengambil langkah proaktif memperkenalkan pek makanan sedia dimakan akan diagihkan kepada mangsa-mangsa banjir apabila berlaku nanti. Penyumbang layak diberi resit pemotongan cukai 100% di bawah Akta Cukai pendapatan Seksyen 34 (6)(h).

Apa itu Infaq 1001 Asnaf?

Yayasan Budi Ihsan Malaysia (YBIM) telah mendapat kelulusan kementerian kewangan bagi menjayakan program Free Meals on Wheels (FMOW) iaitu bantuan makanan percuma kepada golongan yang memerlukan khususnya kepada golongan fakir miskin, tanpa mengira latarbelakang AGAMA, BANGSA dan KETURUNAN.

Kelulusan ini membolehkan penyumbang YBIM mendapat pemotongan cukai pendapatan dibawah Akta Cukai pendapatan Seksyen 34 (6)(h) berkuatkuasa pada tahun 2023.

Program Sedekah Daging adalah salah satu sub-program FMOW, di mana sedekah daging ini juga merupakan program bantuan makanan dalam DUA bentuk iaitu dalam makanan basah dan siap dimasak (RETORT). Program Sedekah Daging ini diberikan kepada fakir-fakir miskin yang berada di bandar dan juga luar bandar, dan diberikan secara berterusan sepanjang tahun

Ini juga merupakan kelangsungan dari program Kembara Korban yang kami laksanakan. Program Sedekah Daging ini disasarkan kepada golongan fakir miskin dan asnaf sahaja. Kita berharap program Sedekah Daging ini dapat menjana pahala jariah kepada para penderma disamping kemudahan pelepasan cukai.

Mana-mana penyumbang kepada program Sedekah Daging ini turut menyumbang kepada program FMOW, dan layak untuk diberi pelepasan cukai Akta Cukai dibawah Seksyen 34 (6)(h).

Mahukah tuan/puan kami kongsikan sebaik-baik amalan yang mana boleh membantu ramai orang yang memerlukan, dengan hanya serendah RM50 sahaja?

Objektif Infaq 1001 Asnaf

Sedekah Daging 1001 Asnaf ini diagihkan melalui kaedah RETORT sepanjang tahun di mana ianya dapat menyelesaikan pelbagai masalah dalam penghantaran dan pengagihan bantuan makanan ke tempat-tempat yang jauh di pendalaman termasuk juga kawasan-kawasan yang dilanda bencana.

Kami berazam untuk mengagihkan pek-pek makanan retort ini kepada seberapa ramai fakir miskin walaupun di mana jua mereka berada sekurang-kurangnya sekali dalam setahun dapat kami berikan kepada mereka makanan yang istimewa ini.

Di antara kebaikan kaedah retort ini adalah:

Ringkas dan mudah disaji

Sedap dimakan

Pek tahan lama

Sesuai untuk misi bantuan ke kawasan pendalaman

Sesuai untuk pek bantuan bencana

Dijamin halal

Dipek & di’retort’ di kilang yang sah & diiktiraf

Pengagihan sepanjang tahun

وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا

Maksudnya: Mereka (ahli syurga) juga memberi makan benda-benda makanan yang dihajati dan disukainya, kepada orang miskin dan anak yatim serta orang tawanan. (Surah al-Insan, Ayat 8)

Program Free Meals On Wheels :
Sabda Nabi SAW, “Sesungguhnya orang terbaik di antara kalian adalah orang yang memberi makan.”
– Riwayat at-Tabrani