Rakan media

Rakan usahasama

Inisiatif Pemberian Juadah Berbuka untuk golongan sakit terlantar dan terbatas pergerakan.

Akibat dari pandemik Covid 19, ramai rakyat Malaysia khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana terkesan teruk seperti kehilangan pekerjaan dan pendapatan. Walaupun PKP telah diberi kelonggaran oleh kerajaan namun kesan dari pandemik ini akan berlarutan selama beberapa tahun akan datang. Dalam tempoh tersebut, kehidupan mereka masih tidak stabil dan belum pulih sepenuhnya.

Sepanjang PKP yang lalu, ramai rakyat Malaysia yang kehilangan punca pendapatan sehingga tidak mampu untuk membayar sewa rumah, pinjaman perumahan atau kereta, tidak mampu menanggung perbelanjaan harian dan membayar bil utiliti dan pelbagai implikasi lain akibat dari pandemik yang berlarutan.

Akibat dari kesempitan hidup yang berpanjangan, ramai pasangan suami isteri yang bercerai berai sehingga ada yang membunuh diri kerana tidak tahan menanggung beban. Institusi rumahtangga runtuh yang akhirnya memberi kesan negatif kepada anak-anak mereka.

Apabila berlaku kesempitan hidup, untuk mereka kembali kepada kehidupan normal amatlah payah dan tidak mudah. Masalah ekonomi, rumahtangga, hutang dan pelbagai masalah lain perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Bayangkanlah jika anda berada di tempat mereka, sentiasa dalam kelaparan dan tiada wang untuk membeli makanan. Bagaimana anda boleh membantu mereka?

Yayasan Budi Ihsan Malaysia dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia telah mewujudkan program “Free Meals On Wheels” (FMOW) untuk membantu golongan fakir miskin dan Asnaf yang terlantar dan terbatas pergerakannya melalui pengagihan juadah berbuka puasa secara “reach out”.

Sasaran 3,000 Pek Makanan sehari

Setiap hari hampir 3,000 Pek Juadah Berbuka Puasa akan diagihkan kepada golongan yang terkesan di seluruh negara dengan menggunakan khidmat penghantaran bergerak.

Trak Makanan Bergerak ke seluruh negara

Beberapa trak makanan telah disediakan untuk pengagihan bantuan juadah berbuka puasa ke pelbagai lokasi yang berbeza.

Pengagihan juadah berbuka tidak terhad kepada sesuatu tempat sahaja

Petugas akan menjelajah ke seluruh negara untuk menghantar bantuan juadah berbuka puasa tanpa mengira batas sempadan negeri.

Sumbangan dana boleh diberikan pengecualian cukai LHDN

Sumbangan dana ke Tabung Endownment UTM akan digunakan juga untuk bantuan-bantuan lain mengikut keperluan dan tidak terhad kepada FMOW. Setiap sumbangan akan diberi pertimbangan untuk pelepasan cukai, tertakluk kepada kelulusan LHDN.

Menyantuni Asnaf dan fakir miskin berbilang kaum dan agama

Program FMOW ini menyantuni keseluruhan “Keluarga Malaysia” di mana bantuan juadah berbuka ini diberikan kepada semua asnaf dan fakir miskin tanpa mengira latarbelakang agama, bangsa dan keturunan.

Galeri gambar pengagihan makanan 'Free Meals On Wheels'

Menu Program Free Meals On Wheels

*Gambar di atas adalah untuk hiasan sahaja dan ianya mungkin berbeza dari yang sebenar. Tertakluk pada perubahan

Setiap sedekah serendah RM5, ganjaran pahala yang anda terima adalah *700x ganda.

*Surah al-Baqarah, ayat 261

Sasaran 1,000 pek makanan sehari akan diagihkan sepanjang tahun. Peluang mendapat pahala berlipat kali ganda sepanjang tahun.

Sumbangan boleh juga dibuat secara tetap dengan potongan bulanan di akaun bank serendah RM1 sehari serta layak diberikan pelepasan cukai LHDN.

Nabi SAW bersabda:

“Sesiapa yang memberi makan kepada seorang yang beriman hingga membuatnya kenyang daripada rasa lapar maka Allah akan memasukkannya ke dalam salah satu pintu syurga yang tidak dimasuki oleh orang lain.” Riwayat at-Tabrani

Sekiranya anda berminat, anda boleh pilih mana-mana pakej yang anda kehendaki:

Pakej Sumbangan

Minima RM30 untuk 6 pek

Sila masukkan nama penuh seperti di Kad Pengenalan untuk memudahkan pengeluaran resit bagi tujuan *pelepasan cukai pendapatan LHDN.

(*Tertakluk kepada kelulusan LHDN)

Free Meals on Wheels

Suggested donation: RM30.00

Minimum donation: RM30.00

Maklumat Pembayar

Additional information

Pesanan Anda

Produk
Kuantiti
Jumlah
Jumlah Kecil RM0.00
Jumlah RM0.00
  • Bayar dengan Maybank2u, CIMB Clicks, Bank Islam, RHB, Hong Leong Bank, Bank Muamalat, Public Bank, Alliance Bank, Affin Bank, AmBank, Bank Rakyat, UOB, Standard Chartered, Boost e-Wallet.

Data peribadi anda akan digunakan untuk memproses derma anda, menyokong pengalaman anda di sekitar website dan juga tujuan lain seperti diterangkan dalam dasar privasi.

Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat.

(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)