Masjid adalah tempat suci yang memainkan peranan penting dalam kehidupan umat Islam. Selain berfungsi sebagai tempat ibadah, masjid juga berperanan sebagai pusat aktiviti komuniti, pendidikan agama, dan tempat berkongsi ilmu dan pengalaman di antara umat Islam. Namun, terdapat beberapa masjid  menghadapi masalah kewangan dan memerlukan bantuan kewangan untuk memperbaiki keadaan mereka. 

Objektif Program

kcm-border

Membantu 40 masjid yang memerlukan dana adalah langkah yang sangat mulia dalam menyokong ibadah, pendidikan, dan hubungan sosial dalam komuniti Muslim. Dengan sokongan kita, kita dapat menjaga dan memperkukuhkan tempat-tempat suci ini agar terus berperanan sebagai pusat kebajikan dan kearifan bagi masyarakat. Semoga usaha ini dapat mempererat ikatan di antara umat Islam dan membawa manfaat yang besar kepada masyarakat yang memerlukannya.

Ke mana bantuan disalurkan?

kcm-border

1

Bantuan dana 40 buah Masjid Daif & tertangguh pembinaan di seluruh negara

Nota: Sumbangan turut disalurkan ke tabung masjid yang terlibat dalam program ini. Lihat senarai masjid

Keberkatan setiap ringgit yang anda dermakan

kcm-border

Derma anda sangat bermakna kepada 40 masjid & surau yang menyertai program ini. Setiap sumbangan sedikit sebanyak dapat membantu proses pembinaan yang tertangguh bertahun-tahun lamanya. Dengan keberkatan di bulan mulia ini, mungkin sumbangan anda sampai ke masjid atau surau yang doanya dimakbulkan Allah SWT. Insha Allah. Sehari seringgit dan pahala yang diberikan Allah seribu kali ganda berbanding bulan-bulan yang lain.

Oleh itu, marilah bersama-sama memberi sumbangan kepada tabung dana pembinaan masjid ini semoga setiap ringgit yang didermakan beroleh keberkatan dan rahmat dari Allah SWT.

أَخْبَرَنَا عَمْرُو بْنُ عُثْمَانَ قَالَ حَدَّثَنَا بَقِيَّةُ عَنْ بَحِيرٍ عَنْ خَالِدِ بْنِ مَعْدَانَ عَنْ كَثِيرِ بْنِ مُرَّةَ عَنْ عَمْرِو بْنِ عَبَسَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ بَنَى مَسْجِدًا يُذْكَرُ اللَّهُ فِيهِ بَنَى اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ


‘Amr bin ‘Uthman telah mengkhabarkan kepada kami katanya; telah menceritakan kepada kami Baqiyyah daripada Bahir daripada Khalid bin Ma’dan daripada Kathir bin Murrah daripada ‘Amr bin ‘Abasah bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa membangun masjid yang digunakan untuk berzikir kepada Allah, maka Allah Azza wa Jalla akan membangunkan sebuah rumah di syurga baginya.” – Riwayat Abu Hurairah RA

Senarai masjid Daif & tertangguh pembinaan di seluruh negara

kcm-border

KOMPLEKS MASJID AS-SYAKIRIN BANDAR MAHKOTA CHERAS

Senarai masjid yang memohon bantuan YBIM atau masjid terpilih untuk menerima sumbangan dana

Masjid Kariah Kuala Dulang, Kuala Klawang Negeri Sembilan

Masjid Kariah Kampung Kuala Dulang adalah suatu nama yang terkenal dengan sejarah yang unik dan masjid yang tertua di daerah Jelebu, Negeri Sembilan.

Lokasi masjid tersebut yang dibina pinggir tebing sungai di Kampung Peninjau kira-kira 1 kilometer dari bandar Kuala Klawang. Ia merupakan masjid yang tertua di daerah Jelebu. Dato’ Nika dan Mudin Katib Raja dikatakan sebagai pengasas dan pendakwah dari Minangkabau yang mula-mula menyebarkan agama Islam di Jelebu.

Masjid Dato' Dagang, Kampung Jawa, Klang, Selangor​

Masjid ini telah dibina pada tahun 1812 Masihi. Bukti tarikh yang terdapat pada batu cerucuk masih disimpan oleh Haji Sulaiman, cucu kepada Dato’ Dagang.

Titik tolak pembinaan Masjid Dato’ Dagang ini berdasarkan kepada pemberian sebidang tanah oleh Sultan Selangor kepada Dato’ Dagang kerana jasa-jasa beliau membantu Tengku Kudin mengalahkan Raja Abdullah.

Menurut sejarahnya nama asal Dato’ Dagang ialah Nanggok. Beliau berasal dari Batu Bara, Inderapura Sumatera, Indonesia. Setelah menunaikan haji, beliau bergelar Haji Mohamad Tahir bin Haji Mahmood.

Masjid Kariah Kg. Parit Istana, Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Masjid Kg Parit Istana lama adalah bangunan kayu seni bina warisan yang dibina pada tahun 1796. Ia terletak di Kampung Parit Istana, Tanjung Ipoh, Kuala Pilah dan antara bangunan terawal di Terachi. Reka bentuk unik masjid tradisional Negeri Sembilan ini melambangkan Adat Perpatih yang diamalkan oleh penduduk Negeri Sembilan.

Masjid Nerasau, Kampung Penajis, Kota, Negeri Sembilan

Masjid Kariah Nerasau merupakan sebuah Masjid yang terletak dalam daerah Rembau, Negeri Sembilan, Malaysia. Ia menjadi pusat ibadat bagi masyarakat setempat.

Masjid Nerasau adalah masjid yang tertua di daerah Rembau, Negeri Sembilan. Ia dibina pada tahun 1834 secara gotong royong oleh penduduk-penduduk yang diketuai oleh Tuan Haji Abdul Jalil bin Abdul Rahman. Bilangan penduduk yang menggunakan masjid ini ketika itu hanya 80 orang. Pada masa ini, Masjid Nerasau mempunyai 300 orang ahli kariah.

Masjid Lama Kampung Pengkalan Kakap, Merbok, Kedah

Majis Lama Pengkalan Kakap dibina oleh seorang petukang bernama Tok Man dan di bawah selenggaraan Penghulu Haji Md. Salleh. Binaan asasnya berbentuk empat segi dengan disokong oleh beberapa batang tiang.

Dari segi sejarahnya, Yang Teramat Mulia Sultan Abdul Hamid Halim Shah Sultan Kedah ke-25, (1881-1943) sering singgah di masjid ini ketika melawat daerah Kuala Muda. Bangunan Masjid Lama Pengkalan Kakap telah siap dibaikpulih pada pertengahan tahun 1994 di bawah tanggung jawab Jabatan Muzium dan Antikuiti. Ianya kini telah diwartakan sebagai bangunan bersejarah.

Masjid Nagore, Taman Pesisiran Tanjung Chali, Alor Setar, Kedah

Berdasarkan info yang dipaparkan pada papan tanda di hadapan masjid ini, ia dibina pada tahun 1881, yang mana secara tidak langsungnya adalah lebih tua berbanding Masjid Zahir yang dibina pada tahun 1912. Masjid ini dikatakan dibangunkan oleh kaum India Muslim berdasarkan nama masjid ini yang bersamaan dengan nama salah satu bandar di India iaitu Nagore. Dari segi analisis senibina secara kasar juga jelas memaparkan pengaruh India Muslim.

Masjid An-Nur Peringgit, Solok Bukit Peringgit, Melaka

Masjid asal Peringgit yang dibina pada tahun 1414 Hijrah (1726 Masihi) telah musnah akibat sebuah kebakaran. Masjid baharu pula telah dibina pada tahun 1293 H (1868 M) dengan cara seni bina tradisional Melaka berbentuk empat segi; bahan binaan terdiri daripada batu laterit dan batu bata zaman Belanda sebagai asas dan dinding, Lantai masjid diperbuat daripada susunan terracottaLoteng, perabung, kekisi tingkap dan pintu dibuat dari kayu. Tiga lapisan bumbung adalah ciri utama masjid di Melaka. Gentingnya terdiri daripada genting china pada bahagian beranda dan genting Belanda pada bumbung tengah dan bumbung utama. Bahagian kubah atau puncak dibuat dari batu karang berukir seperti yang dapat dilihat.

Masjid Tengkera
Jalan Tengkera,
Melaka

Masjid Tengkera merupakan sebuah masjid yang terletak di Tengkera dalam daerah Melaka Tengah, Melaka, Malaysia. Nama Tengkera berasal daripada perkataan Portugis iaitu tranquerah yang bermaksud benteng pertahanan. Ia dibina pada tahun 1728 oleh seorang pedagang dan ulama dari India, Muhammad Salleh dan merupakan masjid bersejarah kerana dibina pada zaman pemerintahan Belanda.Masjid ini juga ialah masjid yang kedua tertua di Malaysia selepas Masjid Kampung Hulu di Melaka.

Keunikan reka bentuk Masjid Tengkera pada zaman itu membuktikan bahawa Islam telah bertapak di Melaka sejak 600 tahun yang lalu. Pada asalnya, masjid ini diperbuat daripada kayu dengan atapnya daripada daun nipah dan tiangnya daripada kayu belian atau ulin yang diimport dari Kalimantan, Indonesia. Masjid ini telah diperbaharui dua kali pada tahun 1890 dan 1910.

Masjid Kg. Pantai Chenor, Mukim Chenor, Pahang Darul Makmur

Pada awal 1900, Che Wan Mahmud bin Engku Panglima Besar Wan Mohamad Salleh, selaku penghulu di sebuah kampung yang dikenali sebagai Kampung Pantai telah mewakafkan sebahagian dari tanah pusaka keluarganya untuk didirikan sebuah masjid.

Chenor juga merupakan sebuah kawasan yang strategik di mana ia berada di tengah-tengah antara Kuala Lipis dan juga Pekan.

Islam disebarkan melalui perdagangan, melibatkan laluan daripada sungai Bera hingga Penarikkan lantas terus ke Melaka. Laluan ini juga menghubungkan Laut China Selatan melalui pekan Chenor.

Masjid Al-Jamiul Badawi, Kepala Batas Seberang Perai Utara, P. Pinang

Mengungkap sejarah Masjid Al Jamiul Badawi, ia dibina pada 1784 dengan berdindingkan kayu papan dan berbumbung atap. Katanya, keunikan pada seni bina masjid berkenaan terletak pada kubah yang mana ia dibina daripada batu bata, menjadikan ia tersergam indah walaupun dilihat dari jauh.

Seiring dengan pertambahan penduduk, beberapa siri pembangunan baharu masjid dilaksanakan daripada 1804 hingga 1966.

Apabila siap pembinaannya pada 1966, ia dirasmikan Timbalan Menteri merangkap Menteri Pembangunan Negara dan Luar Bandar serta Menteri Pertahanan, Tun Abdul Razak Hussain.

Masjid Jamek Batu Uban, Jalan Batu Uban, Batu Uban Pulau Pinang

Berdasarkan info yang dipaparkan pada papan tanda di hadapan masjid ini, ia dibina pada tahun 1881, yang mana secara tidak langsungnya adalah lebih tua berbanding Masjid Zahir yang dibina pada tahun 1912. Masjid ini dikatakan dibangunkan oleh kaum India Muslim berdasarkan nama masjid ini yang bersamaan dengan nama salah satu bandar di India iaitu Nagore. Dari segi analisis senibina secara kasar juga jelas memaparkan pengaruh India Muslim.

Masjid Jamek Kg Batak Rabit Batu, Teluk Intan, Perak

Masjid Batak Rabit kira-kira tujuh kilometer dari bandar Teluk Intan, Perak, dipercayai berusia hampir dua abad dikatakan mempunyai nilai sejarah yang tersendiri.

Kedudukannya di tepi jalan Teluk Intan – Hutan Melintang memudahkan orang yang lalu lalang untuk singgah menunaikan ibadat dan apabila melewati masuk ke pekarangan masjid menyusuri tempat parkir kelihatan jarak di antara Sungai Perak dengan masjid hanya kira-kira 30 meter sahaja.

Di tebing sungai itu terdapat tempat perhentian perahu nelayan kecil dan pengunjung boleh melihat dari pondok yang dibina untuk jemaah masjid beriadah sambil menikmati pemandangan Sungai Perak yang mempunyai pelbagai kisah dan sejarahnya.

Di sebelah kanan masjid kelihatan kubur lama yang masih terpelihara. Dipercayai antara kubur lama di sini adalah keturunan Laksamana Raja Mahkota yang dijaga dengan baik oleh pengurusan masjid bagi memastikan kekal sehingga hari ini.

Masjid Jamek Laksamana Hang Tuah, Kg. Duyong, Melaka

Dahulu dikenali sebagai Masjid Duyong, Masjid Jamek Laksamana Hang Tuah merupakan antara 54 masjid bersejarah di Melaka. Seperti namanya, penubuhannya dikaitkan dengan pahlawan lagenda bekas Kesultanan Melayu Melaka, Hang Tuah. Ia dibina selepas penyerahan Melaka oleh Belanda kepada British sebagai sebahagian daripada penempatan Selat British. Terletak di dalam perkampungan tradisional Duyong, ia juga dibina berhampiran Pusat Hang Tuah yang baru dibangunkan, sebuah pusat muzium merangkap budaya yang didedikasikan untuk pahlawan legenda Melaka Hang Tuah dan sekutunya.

Penduduk kampung dari kawasan sekitar bersama-sama membina masjid pada tahun 1850 dan diketuai oleh seorang pembesar bernama Wan Chilek. Ia menampilkan seni bina masjid vernakular Melayu Melaka tipikal bumbung bertingkat dengan menara gaya pagoda. Sepanjang tahun, pelbagai bahagian masjid telah ditambah, termasuk menara di sebelah tenggara masjid yang dibina pada tahun 1909.

Masjid Melayu Bandar Taiping,
Taiping Perak

Masjid Lama Bandar Taiping ini telah dibina pada tahun 1893 oleh keluarga Ngah Ibrahim sendiri. Masjid ini sebenarnya telah dibina untuk menggantikan bangunan asal yang merupakan sebuah madrasah yang berdindingkan kayu. Apa yang kita dapat lihat, pengaruh seni bina budaya Belanda telah menjadi inspirasi kepada arkitek untuk membina masjid pertama yang dibina daripada batu di bandar Taiping.

Masjid Abidin
(Masjid Negeri), Kuala Terengganu, Terengganu

Masjid Abidin atau dahulunya dikenali sebagai Masjid Putih atau Masjid Besar merupakan masjid DiRaja negeri Terengganu lama yang dibina oleh Sultan Zainal Abidin II antara 1793 dan 1808. Masjid ini juga dikenali sebagai Masjid Abidin atau Masjid Besar, terletak di Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia. Makam DiRaja lama terletak berhampiran masjid ini.

Semasa pemerintahan Sultan Umar, masjid ini diganti dengan bangunan batu-bata. Tengku Panglima Besar kemudian meluaskannya dengan tiga tiang bulat dan tiga kubah. Masjid ini diubah suai lagi bagi memuatkan 2,500 jemaah dalam satu sesi solat.

Masjid Tok Pulai Chondong, Pulai Chondong, Kelantan

Bagi memastikan suara azan didengari di seluruh kawasan, seorang alim ulama di sini sanggup membawa kayu cengal dari Bukit Cina, Kok Lanas sehingga ke Kampung Surau, di sini untuk dijadikan dinding menara di Masjid Tok Pulai Chondong.

Peristiwa berlaku pada 1857 itu diketuai Allahyarham Tok Pulai Chondong atau nama sebenarnya Abdul Samad Fakih Abdullah, melibatkan perjalanan hampir 10 kilometer diiringi puluhan orang kampung yang bergotong-royong bergilir membawa kayu cengal berkenaan untuk dibina menara di masjid tersebut.

Imam Tua Masjid Tok Pulai Chondong yang juga generasi kelima keturunan Tok Pulai Chondong, Ahmad Saifudin Mohd Nor, 37, memberitahu, menara tersebut berukuran tinggi 25.9 meter dengan ukur lilit 3.6 meter.

Katanya, kini usia menara berkenaan mencecah lebih 160 tahun, namun strukturnya masih kukuh dan kayunya telah dicat 10 tahun lalu walaupun dengan keadaan sedikit condong ke arah kiri.

Masjid Hiliran, Jalan Hiliran, Kuala Terengganu, Terengganu

Masjid yang dulunya diperbuat daripada kayu kini telah dibaiki dan ditambah dengan bahan-bahan daripada batu dan simen oleh seorang dermawan. Masjid ini amat unik dan istimewa kerana terdapat sebuah perigi yang dikenali sebagai Telaga Mandi Gajah Putih dipercayai dibina semasa pemerintahan Sultan Zainal Abidin III (1881-1918). Masjid yang dianggarkan telah dibina 200 tahun yang lalu, masih lagi utuh dan letaknya yang amat strategik iaitu di tepi jalan Hiliran, iaitu jalan utama menuju ke bandaraya Kuala Terengganu jika melalui mukim Cabang Tiga menjadi tempat persinggahan mereka yang ingin menunaikan solat ketika dalam perjalanan ke bandaraya Kuala Terengganu.

Surau SMKA Haji Abbas, Kuala Terengganu, Terengganu

Rayuan sumbangan penukaran lantai surau An Naim SMKA Dato’ Haji Abbas yang sangat uzur kerana dimamah anai-anai. Dengan bilangan pelajar seramai 1,296 orang amat sukar bagi mereka menunaikan solat fardhu tatkala memikirkan nyawa mereka bagaikan telur di hujung tanduk. 

Masjid DiRaja
Tunku Kalsom,
Langgar, Kedah

Perkataan ‘langgar’ di sini bermakna ‘perkuburan raja’ atau ‘makam’. Di sini terdapat sebuah makam raja sejak tahun 1706 yang berdekatan dengan Masjid Langgar(Masjid Jamek Tunku Kalsum). Dalam makna yang lain ‘langgar’ juga bermaksud pusat pengajian agama seperti surau dan madrasah.

Masjid Melayu Lebuh Acheh, Georgetown,
Pulau Pinang

Masjid Melayu Lebuh Acheh dibina pada tahun 1808 oleh Tunku Sayyid Hussain Ai-aidid, seorang pedagang rempah berketurunan Arab yang juga merupakan seorang kerabat diraja Aceh. Pada tahun 1791, beliau telah berhijrah ke Pulau Pinang dan membuka kawasan penempatan di Lebuh Acheh. Tunku Sayyid Hussain telah membina sebuah massjid pada tahun 1808 untuk kemudahan penduduk di kawasan tersebut. Seni bina masjid ini menggabungkan seni bina Moorish, Cina dan klasik dengan menara berbentuk oktagon yang masih kekal sehingga sekarang.

Masjid Fat'hur Rahman Pengkalan Rama,
Melaka

Sejarah Masjid Pengkalan Rama yang diberi nama “Fat’hur Rahman” telah dibina sekitar tahun 1730an dan kemudiannya telah diperbaharui oleh seorang Datuk Penghulu Yang bernama Datuk Penghulu Abdul Ghani pada tahun 1917 bersamaan dalam tahun 1324 Hijrah. Beliau telah mewakafkan sebahagian harta tanahnya sendiri untuk tujuan pembinaan masjid ini. Disebabkan kepadatan dan pertambahan penduduk yang terdiri dari 4 solok kariah iaitu Solok Pengkalan Rama Pantai, Solok Pengkalan Rama Tengah, Solok Durian Daun dan Solok Kampung Mata Kuching.

Pada tahun 1978, masjid ini telah diperbaharui dengan hasil kutipan derma orang ramai dan penduduk kampung. Pada tahun 2004 masjid ini sekali lagi diubahsuai untuk kerja-kerja penambahan ruang sembahyang di bahagian belakang masjid hasil daripada kutipan derma tersebut dan Kerajaan Negeri Melaka.

Masjid Jamek Bandar Seremban, Seremban, Negeri Sembilan

Masjid Jamek Seremban atau dahulunya dikenali sebagai Masjid Jamek India, merupakan masjid pertama (dibaca: tertua) yang dibina di Negeri Sembilan.

Masjid Jamek Seremban terletak di Jalan Tun Dr Ismail ini mempunyai seni bina unik serta berbeza daripada masjid yang ada di negeri ini.

Jika kebiasaannya seni bina bangunan di negeri ini dikaitkan dengan unsur Minangkabau, yang mana sesuai dengan Adat Perpatih, tetapi tidak pula masjid ini.

Masjid DiRaja Long
Yunus, Kota Bharu, Kelantan

Masjid Diraja Long Yunus, Langgar dibina pada akhir tahun 1870. Pada asalnya, masjid ini dikenali Masjid Mukim Langgar. Nama ‘langgar’ adalah merujuk kepada kawasan pemakaman diraja.

Masjid ini mempunyai struktur reka bentuk yang memanjang, iaitu lebih kurang dua kali panjang berbanding dari ukuran lebarnya. Ia ditutupi dengan bumbung tiga lapis dengan bahagian puncaknya dihiasi “tebar layar” yang disokong oleh bumbung berlapis dua yang berhubung antara satu sama lain.

Ruang ini dikhaskan untuk golongan kerabat diraja semasa mereka hadir ke masjid ini. Ruang tertutup mempunyai ruang berupa pintu di setiap tiga bahagian dindingnya, kecuali di bahagian dinding mihrab yang diukir dengan ayat Al-Quran dan kekisi bersilang sebagai lubang udara di atas setiap dindingnya.

Masjid Kampung
Laut, Tumpat,
Kelantan

Masjid Kampung Laut merupakan sebuah masjid yang terletak di Kampung Nilam Puri, sebuah petempatan kira-kira 11 kilometer (6.8 batu) dari Kota Bharu, ibu negeri Kelantan, Malaysia. Masjid ini dibina pada abad ke-18 Masihi dan merupakan masjid yang tertua di Malaysia. Masjid Kampung Laut dibina tanpa menggunakan sebarang paku.

Masjid ini dinamakan sempena Kampung Laut, sebuah kampung di tebing Sungai Kelantan dalam Jajahan Tumpat, yang mana terletaknya lokasi asal masjid tersebut sebelum ianya dipindahkan ke tempat sekarang.

Masjid Kg Tok Mengkarak,
Bandar Bera,
Pahang

Masjid Kampung Mengkarak merupakan sebuah masjid yang terletak di Kampung Mengkarak 28200 Mengkarak Triang Pahang Darul Makmur.

Masjid Kampung Mengkarak digunakan oleh masyarakat setempat sebagai satu tempat beribadat dan aktiviti masyarakat seperti perlaksanaan ibadah korban. Ia juga digunakan bagi melaksanakan solat Jumaat pada setiap minggu

Masjid Lama Kampung Tuan, Kampung Gong Limau, Terengganu

Pada tahun 1830, Allahyarham Syed Abdul Rahman bin Abdul Samad (Tuan Wok) telah membina Masjid Lama Kampung Tuan di pinggir Sungai Limbong. Allahyarham Tuan Long bin Tuan Mandak telah memiliki sebahagian besar tanah masjid berkenaan. Tuan Wok pernah menjadikan masjid tersebut sebagai pusat ajaran keagamaan. Selepas beliau meninggal dunia, anaknya mengambil alih tempatnya yang mana pada ketika itu, dikatakan Allahyarham Abdullah Munshi pernah datang menunaikan solat di masjid berkenaan. Masjid itu juga diwarisi secara turun-temurun.

Pada tahun 2006, Jabatan Warisan Negara pernah melakukan kerja-kerja pemeliharaan pada masjid tersebut

Masjid Jamik As Sheikh Hasabollah At-Tohiri, Sandakan, Sabah

Dikenali sebagai Masjid Jamek Bandaran Sandakan sebelum ini, rumah ibadat itu dipercayai dibina sekitar tahun 1880-an dan pernah berperanan sebagai pusat pengajian agama terpenting ketika era pemerintahan British di Borneo Utara.

Masjid Jamek Hasabollah At-Tohiri dikatakan sebagai masjid tertua di Sabah berikutan usianya lebih 130 tahun, namun masih teguh serta terus giat menjalankan pelbagai aktiviti ibadat dan dakwah bagi kalangan masyarakat Islam di Sandakan serta persinggahan pengunjung luar.

Uniknya, masjid ini masih mengekalkan reka bentuk asal iaitu mimbar dan empat tiang seri di bahagian dalam ruang solat.

Masjid Bandaraya Kuching,
Sarawak

Tapak  itu dipercayai antara masjid tertua di Kuching. Ia diasaskan oleh seorang pemimpin tempatan yang dilantik oleh Kesultanan Brunei yang dikenali sebagai Putera. Masjid kecil itu berdiri di atas bukit berhampiran sungai. Ia wujud lama sebelum kedatangan Rajah Putih Sarawak, James Brooke.

Pada masa itu, ia hanyalah struktur vernakular asas yang terletak di atas bukit di sepanjang tebing Sungai Sarawak.
Lokasi masjid itu unik kerana ia dibina di sepanjang tebing yang menghadap ke Sungai Sarawak, dan juga di pinggir pusat bandar, berhampiran rumah kedai berusia berabad-abad lamanya dan kawasan komersial. Apabila bandar itu berkembang selama bertahun-tahun, ia menjadi titik tumpuan bandar. Ia benar-benar masjid kota yang melengkapkan gubahan kain bekas bandar kolonial.

Pada zaman Kuching berkembang sebagai salah satu bandar perdagangan utama di Borneo, ia berfungsi sebagai bandar pentadbiran Sarawak dan sebahagian daripada Borneo. Memandangkan terdapat ramai penduduk Islam yang tinggal di kawasan itu, bandar itu memerlukan masjid yang lebih besar. Pemimpin Melayu ketika itu, Dato’ Patinggi Ali, telah membantu menubuhkan fund drive pada tahun 1847. Sebuah masjid yang lebih besar telah dibina kemudian dengan Dato’ Patinggi Hj Abdul Gapur dilantik sebagai Imam pertama.

Masjid Al Qadim
Pekan Sibu,
Sarawak

Masjid Al-Qadim yang beusia 180 tahun dikatakan antara masjid tertua di Bumi Kenyalang, selepas dibina oleh ulama dikenali sebagai Tuan Haji Salam Minangkabau yang berasal dari Sumatera, Indonesia.

Kos membaik pulih dijangka RM1.8 juta dan Lembaga Amanah Kebajikan Islam (LAKIS) Cawangan Sibu akan melancarkan skim wakaf termasuk memohon sumbangan bekalan kayu dari syarikat pembalakan di Sibu.

Untuk rekod, Masjid Al-Qadim telah dibina pada tahun 1861 dan berusia lebih 160 tahun.

Ia mampu menampung sekurang-kurangnya 500 orang jemaah merangkumi dalam dan bahagian luar.

Masjid Ibrahimi
Kg Sedar, Tumpat, Kelantan

Saudara Ibrahim bin Hamat telah mewakafkan sebidang tanah No.Lot 462 Mukim Selehong Selatan, Daerah Terbok, Jajahan Tumpat, Negeri Kelantan Darul Naim seluas 13,372.92kp. kepada Pengerusi Jawatankuasa Pembinaan Masjid Ibrahimi Kg Sedar. Tanah ini merupakan sebuah alur/paya yang mengalirkan air hujan bertakung melalui peparitan ke kawasan bendang padi dan perlu ditambun untuk menjalankan kerja-kerja pembinaan. Tanah ini terletak di tepi jalanraya utama dari Kota Bharu ke bandar Tumpat di antara Kampung Air Dingin dan Kampung Sedar. Pejabat Jurutera Jabatan Kerja Raya Tumpat terletak di seberang jalan dari tapak pembinaan. Perasmian Majlis PecahTanah projek dilaksanakan oleh YB Cikgu Mohd Adanan bin Hassan mewakili YAB Dato’ Bentara Kanan Ustaz Dato’ Hj Ahmad bin Yakob Menteri Besar Kelantan pada Hari Jumaat 25 Mac 2022 bersamaan dengan 22 Sya’aban 1444. Pada majlis tersebut Kerajaan Negeri Kelantan telah memberi cek sumbangan sebanyak RM50,000.00. Dana pembinaan diterima daripada sumbangan, wakaf, infaq dan derma individu-individu, persatuan-persatuan, sumbangan NGO dan pekerja-pekerja Islam Jabatan Kerajaan.